School in Paal krijgt veiliger kruispunt

Het Spectrumcollege in Paal ligt aan de drukke Diestersesteenweg die Diest met Beringen verbindt. Om ervoor te zorgen dat de leerlingen veiliger te voet, met de fiets en het openbaar vervoer naar school en terug naar huis kunnen, hebben we het kruispunt aan de school heringericht. Dat deden we op basis van MIA (Mobiliteit Innovatief Aanpakken). Experts van het Instituut voor Mobiliteit van UHasselt (IMOB) bekeken met drones en speciale software hoe we de omgeving er veiliger konden maken.

Brede en verlichte oversteekplaats Het zebrapad schoven we enkele meters op naar de Wijerstraat, tot voor de ingang van de school. Tegelijk maakten we er een oversteekplaats voor fietsers van. Om ervoor te zorgen dat de fietsers en voetgangers ook in het donker opvallen, rustten we de oversteekplaats uit met punctuele verlichting: 2 ledlampen die via armen boven de oversteekplaats hangen. De geel-zwarte palen doen de verlichting en oversteekzone extra opvallen voor bestuurders.

Veilige bushaltes Ook de bushalte richting Beringen verplaatsten we enkele meters om te zorgen dat de bussen niet meer vlak bij de school stoppen. Beide bushaltes – ook de halte in de richting van Diest – kregen een verhoogd perron. Zo kunnen mensen met een rolstoel of een kinderwagen makkelijker de bus op- en afstappen. Ook de fietspaden aan de bushaltes vernieuwden we.

Auto niet meer koning Om te voorkomen dat auto’s de voet- en fietspaden op- en afrijden om te wildparkeren of om te keren, plaatsten we voor en naast de school omegabeugels en antiparkeerpalen. Die beugels ontmoedigen actieve weggebruikers ook om eender waar het kruispunt over te steken. Zo kunnen fietsers en voetgangers in alle veiligheid de schoolomgeving naderen. Het kruispunt met de Wijerstraat tegenover de school werkten we weg door de straat met paaltjes af te sluiten. Zo is er geen afslaand verkeer meer. Dat maakt de schoolomgeving zeker voor fietsers en voetgangers extra veilig. Het hele kruispunt kreeg ook een nieuwe asfaltlaag.

Samenwerking met stad Beringen Ook de stad Beringen deed inspanningen om de schoolomgeving veiliger te maken. Op de Schaffensesteenweg naast de school legden ze een breed voet- en fietspad aan, een nieuwe oversteekplaats voor fietsers en voetgangers, en een nieuw voetpad aan de parking tegenover de school. De stadsdiensten richtten de hele schoolomgeving ook in als fietszone.

MIA Quick Scan

Met MIA gebruiken we innovatieve technologieën om op gevaarlijke punten op gewestwegen de verkeerssituatie te analyseren. Met kleine infrastructuurwerken maken we die punten daarna veiliger.

Een MIA Quick Scan gaat nog een stap verder. Een team van experts zoals een verkeersexpert, een verkeerspsycholoog, een vertegenwoordiger van de politie en een wegbeheerder gaat na een zwaar verkeersongeval ter plaatse om te kijken met welke verbeteringen we een onveilige verkeerssituatie veiliger kunnen maken. Ze kijken behalve naar de verkeersinfrastructuur ook naar het gedrag van de weggebruikers en de handhaving van de verkeersregels door de politie.


Nieuwe spitsstroken en ‘fluisterstil’ beton op E313 tussen Lummen en Ham

Van maart tot november 2023 vormden we de pechstroken op de E313 tussen Beringen en Ham in beide richtingen om tot spitsstroken. We legden ook nieuwe pechhavens aan en vernieuwden de op- en afrittencomplexen van Beringen en Tessenderlo. Met Next Generation Concrete Surface (NGCS) maakten we in 3 zones tussen Lummen en Ham in beide richtingen het volledige wegdek geluidsarmer.

Minder files en sluipverkeer In 2020 namen we al de spitsstroken tussen de verkeerswisselaar van de E313 en de E314 in Lummen en het op- en afrittencomplex in Beringen in gebruik. Met de aanleg van 7 kilometer extra spitsstroken tussen Beringen en Ham zorgden we dat het verkeer nog beter kan doorstromen en dat de files en het sluipverkeer op de secundaire wegen in de omgeving van de E313 afnamen. Om die spitsstroken optimaal te laten werken, plaatsten we 13 portieken met dynamische infoborden over de snelweg. Die worden aangestuurd door tientallen camera’s boven de snelweg en 73 meetlussen in het wegdek. 14 pechhavens en nieuwe op- en afritten Om de 500 meter legden we in elke richting pechhavens van 100 meter lang en 4 meter breed aan, 14 in totaal. Om dat mogelijk te maken, verplaatsten we de bestaande geluidsschermen 4 meter naar achteren. Aan het op- en afrittencomplex Tessenderlo richting Antwerpen vernieuwden we de afrit en legden we een nieuwe, vlottere oprit komende van de N73 aan voor een betere doorstroming. Het verkeer dat van het tankstation komt, kreeg een eigen oprit naar de snelweg. In de richting van Lummen legden we de op- en de afrit heraan. Aan het complex in Beringen vernieuwden we richting Lummen de oprit en richting Antwerpen zowel de oprit als de afrit. NGCS: geluidsreducerende techniek Om het wegdek van de E313 tussen Lummen en Ham geluidsarmer te maken, kozen we voor NGCS (Next Generation Concrete Surface). Met die techniek brachten we in 3 zones over een afstand van 8,25 kilometer in beide richtingen langsgroeven van 1 tot 4 millimeter diep aan in het doorlopende gewapend beton. Die ingreep vermindert het rolgeluid tussen banden en het wegoppervlak met 3 dB(A) aan de bron. Het is dus een maatregel die een effect heeft voor alle omwonenden, terwijl het effect van geluidsschermen lokaal is en afneemt naarmate de afstand tot het scherm groter wordt. We kozen voor NGCS omdat die techniek toegepast kan worden op een degelijk betonnen ondergrond en duurzamer is dan AGT’s (Asfalt Geluidsarme Toplagen) die om de 8 jaar vervangen moeten worden. Deze geluidsmilderende ingreep was hier bovendien economisch het meest interessant én de groeven hebben geen impact op de verkeersveiligheid.

NGCS op Antwerpse ring