VOORWOORD

Reorganiseren voor betere resultaten op het terrein

Administrateur-generaal Kathy Vandenmeersschaut blikt terug en kijkt vooruit

2023 was een jaar van verandering. Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) kreeg een nieuwe missie en visie, en sleutelde aan zijn structuur en interne organisatie. Reden? De krachten zo goed mogelijk bundelen om de uitdagingen rond verkeersveiligheid, onderhoudsachterstand en duurzaamheid aan te pakken. Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal bij AWV vertelt hoe zij 2023 beleefde en wat 2024 met zich meebrengt.

"De gesprekken met verkeersveiligheidspartners geven extra energie om verkeersveiligheid verder prioritair aan te pakken." Administrateur-generaal Kathy Vandenmeersschaut

AWV ziet verkeersveiligheid als topprioriteit. Hoe vertaalde zich dat in de projecten op het terrein?

Kathy Vandenmeersschaut: "We hebben hard gewerkt, in alle afdelingen en in alle districten. Enkel al op gewestwegen werkten we op meer dan 1.000 locaties, altijd met het oog op het verbeteren van de verkeersveiligheid. Veiligheid van fietsers kreeg veel aandacht met meer dan 200 fietswerven sinds 2022. De afgelopen jaren verbeterden we enkel al met relancemiddelen zo’n 380 km fietspad, een cijfer waar we trots op kunnen zijn. We werkten aan 207 schoolroutes en 92 gevaarlijke punten. Ook konden we 5 gevaarlijke punten schrappen van de historische lijst. Op 125 kruispunten namen we ook conflicten weg tussen overstekende fietsers, voetgangers en gemotoriseerd verkeer."

"De focus op verkeersveiligheid vertaalde zich ook in onze gesprekken met belangrijke partners als de Fietsersbond, Ouders van Verongelukte Kinderen, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Kind en Samenleving en de vzw Licht en Liefde. Maar we zagen ook lokale besturen, provinciegouverneurs en verkeersveiligheidsexperts. Deze gesprekken gaven ons extra energie om te blijven inzetten op het verhogen van de verkeersveiligheid. We organiseerden ook nieuwe opleidingen waarbij we heel sterk de nadruk hebben gelegd op het versterken van de verkeersveiligheid. Ik denk spontaan aan de Copenhagenize-opleidingen samen met Fietsberaad."

Gaat AWV op dat elan verder in 2024?

Vandenmeersschaut: "Verkeersveiligheid blijft inderdaad bovenaan onze lijst staan. Tegelijk hebben we enorme uitdagingen om de onderhoudsachterstand van onze wegen en kunstwerken weg te werken. We hebben een ambitieus Masterplan Tunnels, waarbij we de komende jaren uitstippelen welke investeringen er nodig zijn om onze tunnels naar hedendaagse standaard te brengen. Ook starten we samen met De Vlaamse Waterweg in 2024 met een ongezien publiek-private samenwerking voor de renovatie van 49 bruggen - waarvan 39 bij ons agentschap. Dat gebeurt boven op de renovaties en herstellingen aan 125 bruggen die sinds 2020 zijn gestart."

AWV wil ook duurzamer worden. Kan je dat concreet maken?

Vandenmeersschaut: "We moeten onze voetafdruk en impact op de natuurlijke omgeving verder verkleinen. Er is de grote verleddingsoperatie op autosnelwegen en gewestwegen en we kijken naar hoe hernieuwbare energie onze installaties kan voeden. Ook is er een belangrijk proefproject rond zonnepanelen op onze restgronden. We werken verder aan heel wat ontsnipperingsprojecten samen met het Departement Omgeving en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) om leefgebieden van dieren rond onze wegen opnieuw te verbinden. Waar mogelijk zetten we ook in op een ecologisch beheer van onze bermen met positieve gevolgen voor de natuur. Daarnaast kijken we nu ook systematisch naar ontharding en een betere waterinfiltratie. "

"Ook gebruiken we samen met onze aannemers zoveel mogelijk duurzame technieken en circulaire materialen; we schrijven die doelstellingen ook in in onze aanbestedingen. En uiteraard zetten we volop in op de modal shift met bijvoorbeeld de uitrol van Hoppinpunten en het verbeteren van onze fietspaden."

En hoe sluit de nieuwe organisatiestructuur aan op die ambitie?

Vandenmeersschaut: "Ik denk dat onze nieuwe missie de koers van ons agentschap nog scherper uitzet. Onze 1.252 medewerkers werken elke dag aan zeer uiteenlopende opdrachten. Alles wat we doen - van grote infrastructuurprojecten tot het regelen van het verkeer en het aanpassen van verkeerssituaties - heeft een directe impact op het leven van mensen. Dat maakt dat we een grote verantwoordelijkheid dragen."

"Veranderen om te veranderen is nooit goed. Onze reorganisatie is een zeer bewuste keuze om onze werking af te stemmen op de grootste noden op het vlak van mobiliteit. Concreet versterken we onze territoriale afdelingen - dat zijn onze uitvoerende afdelingen in de verschillende provincies - met goed georganiseerde strategische en ondersteunende diensten. Zo focussen we op de efficiënte realisatie van projecten en verkorten we zoveel mogelijk de doorlooptijd."

Tot slot, zien we in 2024 eindelijk de zelfrijdende auto op onze Vlaamse wegen?

Vandenmeersschaut: (lacht) " Wel… ik ben geen autobouwer, maar ik weet wel dat onze infrastructuur en onze wetgeving zich klaarmaken om die zelfrijdende wagens te ontvangen. We kijken meer en meer naar onze infrastructuur als 1 ecosysteem, geconnecteerd met elkaar en in de toekomst ook meer en meer met de weggebruiker. De digitalisering is ook een absolute voorwaarde voor een goed assetmanagement."

"Innovatie is er niet enkel voor gemotoriseerd verkeer, maar ook voor fietsers. Ik denk spontaan aan het werk dat we doen met de intelligente verkeerslichten met Mobilidata. Fietsers ‘ontzorgen’ door hen makkelijker groen te geven bijvoorbeeld, of door hen ononderbroken als groep te laten oversteken, is een van de vele mooie toepassingen."

Op naar een jaar met veel groene lichten! Dank, Kathy.