1000ste verkeerslicht
Op vrijdag 21 maart maakten we het 1000ste kruispunt maximaal conflictvrij. Een mijlpaal voor het Actieplan Verkeerslichten dat we 9 jaar geleden introduceerden. Stanny Van Herzeele, directeur-ingenieur weginfrastructuur en Wim Verlinden, verkeerskundige verkeersplannen waren er bij die vrijdag en zagen dat het goed was. Stanny: ‘Toen we het Actieplan Verkeerslichten lanceerden, hadden we nooit durven dromen dat we aan 1000 aangepakte kruispunten gingen geraken.’
Collega’s, proficiat met jullie 1000ste maximaal conflictvrije kruispunt. Het begon allemaal met het Actieplan Verkeerslichten. Wat houdt dat juist in?
Stanny: In 2016 staken we de koppen bij elkaar om een visie uit te tekenen voor onze verkeerslichtenregelingen. Het idee was om onze kruispunten veiliger en dynamischer te maken. Het Actieplan Verkeerslichten bevat enerzijds een visie en methodiek, maar ook een plan van aanpak voor de uitrol op het terrein.
De eerste doelstelling van het Actieplan is om onze lichtenregelingen ‘maximaal conflictvrij’ te regelen. We willen onze verkeerslichtenregelingen zo instellen dat er zo weinig mogelijk conflicten overblijven tussen de verkeersdeelnemers onderling. Vooral de conflicten met de actieve weggebruikers willen we vermijden. Het uitgangspunt is daarom altijd een volledig conflictvrije regeling. Maar jammer genoeg is dat in de praktijk niet in alle situaties mogelijk.
Het tweede principe is ‘nooit voor niets voor het rood’. We willen onze verkeerslichten dynamisch maken zodat niemand onnodig moet wachten voor een rood licht. Hiervoor zetten we in op uitgebreide detectie zoals lussen, radars en drukknoppen.
Stanny Van Herzeele, directeur-ingenieur weginfrastructuur
Wim Verlinden, verkeerskundige verkeersplannen
Hoe bepalen we welke kruispunten we aanpakken?
Wim: Omwille van infrastructuurprojecten komen er vaak nieuwe verkeerslichten bij en/of veranderen de verkeersstromen. Dat is de gelegenheid om de verkeerslichtenregeling te herbekijken en aan te passen conform onze nieuwe visie. Hetzelfde doen we wanneer een verkeerslicht omwille van ouderdom moeten vervangen.
Stanny: Ook bij de aanpak van knelpunten op schoolroutes en gevaarlijke punten passen we het Actieplan toe.
Hoe gaat het in zijn werk?
Wim: Aan de hand van tellingen brengen we de verkeersstromen op het kruispunt in kaart. Op basis daarvan werken wij, de V-planners, een verkeerskundige analyse uit met een aantal mogelijke scenario’s qua lichtenregeling en andere maatregelen zoals een extra afslagstrook. Het uitgangspunt is altijd een volledig conflictvrije opstelling. Bij moeilijkere situaties (kruispunten waar je bepaalde conflicten toch niet kan vermijden), leggen we deze scenario’s voor aan de Provinciale Commissie Verkeersveiligheid waarin ook De Lijn, lokale besturen, de politie … vertegenwoordigd zijn. Het gekozen scenario gieten we vervolgens in een V-plan. In dat plan beschrijven we de opstelling van de buiteninstallatie (de palen, de seinen, de detectielussen) en de exacte regeling van elk verkeerslicht.
Het V-plan gaat dan naar de collega’s van EW (Elektrische Weginstallaties) die ervoor zorgen dat de aanpassingen op het terrein gebeuren, zowel de infrastructuur als de programmatie van de verkeerslichten, de detecties …
Het 1000ste kruispunt dat we maximaal conflictvrij maken ligt in Antwerpen. Wim, jij volgt dit dossier op. Over welke aanpassingen gaat het hier concreet?
Wim: De aanleiding om de verkeerslichtenregeling van het kruispunt te herbekijken was de uitrol van de nieuwe Verkeerslichtencoördinatiecomputer in Antwerpen en de vernieuwing van de fietspaden. Door rijstroken te herverdelen, een fietsopstelstrook te creëren, de lichtregeling aan te passen en detectielussen te plaatsen, konden we van 5 naar 2 conflicten gaan op het kruispunt. We verwachten daarmee 1/3de letselongevallen te vermijden.
Welk project van de 1000 zal je altijd bijblijven, Wim?
Wim: De A12 in Aartselaar en Wilrijk. Het ging om gevaarlijke punten waar heel wat ongevallen gebeurden. In afwachting van een volledige heraanleg pasten we de lichtenregeling aan om het aantal conflicten te minimaliseren. Dat had grote gevolgen voor de doorstroming. We haalden bijna elke dag de media. Na een aantal bijsturingen en de komst van de extra opstelstrook is de doorstroming nu aanvaardbaar. En als je kijkt naar de ongevallenstatistieken van de afgelopen drie jaar op die kruispunten, zie je indrukwekkende verschillen. Het was de storm dus meer dan waard.
Jullie gaven een woordje uitleg tijdens de persconferentie naar aanleiding van het 1000ste kruispunt. Keken jullie daar naar uit?
Wim: De presentatie geven vond ik best spannend maar langs de andere kant kijk je er wel naar uit om die mijlpaal te vieren en te kunnen uitleggen waar we al die jaren aan gewerkt hebben.
Stanny: Ik sluit me volledig aan bij Wim. De verkeerslichtenregeling aanpassen is niet altijd een dankbare taak omdat je keuzes moet maken tussen het wegwerken van conflicten enerzijds en het zorgen voor een vlotte doorstroming anderzijds. Het is goed dat we nu de kans kregen om te duiden waar we dat allemaal voor doen en wat de visie erachter is. Ik ben ook heel trots op dat 1000ste maximaal conflictvrije kruispunt. Toen we in 2016 het Actieplan Verkeerslichten uitwerkten, moesten we iedereen binnen AWV meekrijgen met de nieuwe visie. Een verkeerslicht aanpassen kost gemiddeld zo’n 250.000 euro, en er werken heel wat teams aan mee. We hadden nooit durven dromen dat we aan 1000 punten gingen geraken. Daarom bedankt aan iedereen die aan deze ongelooflijke prestatie heeft meegewerkt.
Proficiat collega’s en geniet van jullie moment!