De mosterd van AWV
AWV populair in het buitenland!
We kijken al eens graag over het muurtje bij anderen om te zien hoe zij dingen aanpakken. We laten ons graag inspireren. Maar we zijn duidelijk niet de enigen. De afgelopen maanden kregen we zelf een aantal buitenlandse collega’s op bezoek. Wie dat waren en waar ze geïnteresseerd in waren, vertellen de betrokken collega’s.
Luxemburgse collega’s bezoeken De Vlecht in Waregem
Yves De Beleyr (EC): De Vlecht genoot al eerder Europese interesse. We kregen al Ierse, Britse en Nederlandse collega’s over de vloer. De Luxemburgse collega’s kwamen bij ons terecht via de Werkgroep Road Safety binnen CEDR. We hebben hen eerst ingewijd in het project met een presentatie. Daarin hebben WWV-collega’s Hendrik Vanderdonckt en Tom Viaene een algemene schets gebracht van het project en aansluitend zijn we meer in detail naar het concrete ontwerp gaan kijken. Collega Kristof Mollu ging nog dieper in op de verkeersveiligheidsinspectie die er na realisatie is uitgevoerd en de resultaten daarvan.
Uiteraard zijn we ook ter plaatse gaan kijken. Niet evident vanop de grond, de luchtbeelden (gemaakt met een drone) geven een beter overzicht. Maar op de grond kan je wel zien dat de vormgeving helpt om de voertuigen te positioneren. De Luxemburgse collega’s waren vooral in het project geïnteresseerd omdat ze het ook bij hen op (tenminste) één locatie sterk overwegen. Ze hebben aan ons daarbij de context geschetst, maar we maakten toch wat bedenkingen of De Vlecht daar voor hen de juiste oplossing zou kunnen zijn. Hun situatie is complexer door een busbaan en fietspad, waardoor zomaar een kopie van De Vlecht wellicht niet de beste optie is.
Die buitenlandse bezoeken zijn ook voor ons interessant omdat uitdagingen vaak gelijkaardig zijn, maar de antwoorden niet altijd gelijklopen. Verder was er heel veel interesse in onze aanpak van verkeersveiligheidsaudits en -inspecties; dat is bij hen nog niet ingebakken.
Over vulkaanas, drijvende bruggen en winch-feestjes …
In februari kregen de communicatiecollega’s bezoek van Pétur, hoofd communicatie van Vegagerðin, de IJslandse tegenhanger van AWV. Hij verblijft enkele maanden in Brussel om de banden met CEDR aan te halen en was erg benieuwd naar onze communicatieaanpak. Na een uitgebreide presentatie over onze communicatieaanpak en een boeiende gedachtenwisseling, nam Peter Pétur mee naar het Verkeerscentrum.

Peter Bruyninckx: In de technische controlezaal VTC werd meteen duidelijk dat de IJslanders met heel andere uitdagingen kampen dan wij in Vlaanderen. Bij ons speelt het weer een steeds grotere rol, maar in IJsland hakken extreme natuurfenomenen zoals vulkaanuitbarstingen en strenge winters er nog veel harder in. Geen wonder dat Pétur moest lachen toen we het hadden over putten in het wegdek door vrieskou en opstuikingen in de zomer. Dat zijn bij hen luxeproblemen.
In de namiddag woonde Pétur de maandelijkse Coördinatie Communicatie (de Coco in de volksmond) bij, waar hij dieper inging op de IJslandse aanpak. Ook al verstonden ze niet veel van het intranet en de slides in het IJslands, de communicatie-uitdagingen bleken grotendeels vergelijkbaar. Toch waren er enkele opmerkelijke verschillen: in IJsland kunnen weggebruikers bijvoorbeeld de wegbeheerder bellen om te vragen hoe glad de wegen zijn.
‘s Avonds trok Pétur met de Antwerpse communicatie collega's Stefanie, Gilles en Esther naar een infomarkt in Wilrijk.
Esther: Altijd boeiend om te horen hoe andere landen hun projecten aanpakken. Ook in IJsland organiseren ze vergelijkbare infomarkten waar het projectteam extra uitleg geeft. Vegagerðin ziet net zoals AWV het belang van participatie. Ze betrekt stakeholders tijdig en luistert naar hun mening en opmerkingen.
Beverentunnel goes international
Maandag 10 en dinsdag 11 februari kregen we meer dan 20 internationale gasten (uit Nederland, UK en USA) over de vloer in het kader van een ‘International Asset Management Cooperation’. Een netwerk dat spontaan is ontstaan uit de nood naar kennis- en informatiedeling om zo van elkaar te kunnen leren over assetmanagement. Dat was een initiatief van de stuurgroep assetmanagement van het beleidsdomein MOW.
Gerben Van Neyghem: De eerste dag stond in het teken van verbinding en het reflecteren over de vooruitgang die geboekt is. Elke organisatie gaf ook een korte presentatie waarin onder andere hun belangrijkste uitdagingen aan bod kwamen. Op dag twee trokken we naar de Beverentunnel. Na een presentatie over het project, kregen onze gasten een rondleiding door de tunnel zodat ze de renovatiewerken van dichtbij konden bekijken. In de namiddag bezochten we ook nog de vernieuwde Antwerpse kades. De tweedaagse bijeenkomst was een succes, met waardevolle gesprekken en inzichten over asset management, samenwerking en een toekomstgerichte planning. Zeker voor herhaling vatbaar.