
De Zes van 2025
4de keer, goede keer voor de havenwegen
Een van de Zes van 2025 is het herstellen van autosnel- en havenwegen. De collega’s van WA zijn alvast enthousiast dat de havenwegen nu eindelijk grondig aangepakt kunnen worden.

Collega’s, havenwegen is een ruim begrip, welke wegen pakken we concreet aan?
Manu: Het gaat om de grote havenwegen in Antwerpen: de Noorderlaan, Scheldelaan, maar ook een stukje van de A12 in de haven. Het zijn drukke verbindingswegen die het zwaar te verduren krijgen. Niet alleen qua aantal vervoer, maar ook door het type transport. Je vindt hier meer en zwaarder vrachtverkeer dan op andere wegen maar ook specifiek haventransport. Denk bijvoorbeeld aan reachstackers, voertuigen die de containers verplaatsen. Die hebben een wielbasis van meer dan 4 meter.
Stonden ze al langer op onze radar?
Manu: Ja, de wegen zijn al lang in slechte toestand. De wegentoezichters kaarten het probleem al jaren aan. Ook de proeven die de collega’s van AIW al 10 jaar geleden uitvoerden, toonden aan dat op heel wat stukken de funderingen volledig op zijn. Dat betekent dat het niet meer volstaat om enkele asfaltlagen te vervangen, maar dat een volledig nieuwe opbouw van de weg nodig is. Zo’n werken vragen serieuze budgetten. Maar we hebben niet stilgezeten. We herstelden ondertussen al wegvakken, maar met mondjesmaat. We speelden ook optimaal in op werken van onze partners. Als bijvoorbeeld Elia een nieuwe hoogspanningsleiding moest aanleggen in de rijweg, dan zorgden we ervoor dat ze meteen een hele rijstrook aanpakten.
Joline: Mijn voorgangers en ik maakten in het verleden al drie startnota’s op voor een totaalrenovatie van de havenwegen. Maar met het beschikbare budget konden we telkens maar kleine stukken aanpakken. Startnota 4 presenteerden we onlangs op het nieuwe kabinet. Daarin maakten we een raming voor het volledig afwerken van de renovatie van de havenwegen in een periode van 3 jaar. Dat komt neer op zo’n 100 miljoen euro. Als het GIP (geïntegreerd investeringsprogramma) goedgekeurd is, kunnen we de werken voorbereiden. De collega’s van het district Antwerpen kijken er in elk geval naar uit want nu moeten ze in de haven bijna wekelijks putten opvullen of kleine oplapwerken uitvoeren.
Wat houden de werken in?
Manu: We voorzien een volledige heropbouw van de wegvakken die we nog niet aanpakten. Dat komt neer op 99 km. En we bekijken waar we de weginfrastructuur kunnen optimaliseren met bijvoorbeeld oversteekplaatsen voor fietsers.
Joline: We zetten ook in op ontharding. Overbodige parkeerstroken breken we op en we nemen de nodige maatregelen in kader van de hemelwaterverordening.
Havenwegen herstellen is een van de Zes van 2025. Wat staat er dit jaar op het programma?
Manu: Om een planning te maken van alle werken die we de volgende drie jaren willen uitvoeren, kijken we niet alleen naar onszelf maar ook naar de havenbedrijven, Lantis en naar de grote nutsmaatschappijen zoals Fluvius, Elia … Dat doen we niet alleen in kader van minder hinder. Maar ook om samenwerkingen aan te gaan en werken te combineren. Zo komen we voor 2025 op drie projectzones: twee op de Noorderlaan en een op de Scheldelaan. We zitten nu volop in de voorbereidingsfase. De eerste schop in de grond zal voor dit najaar zijn.
Joline: De planning hebben we niet volledig zelf in de hand. Het project op de Scheldelaan is zo verplaatst naar begin 2026 omdat Total werken aan haar site op de agenda heeft staan, met de nodige verkeershinder als gevolg. En ook voor het project van de verledding van de Tijsmanstunnel is er een omleidingsroute langs de Scheldelaan voorzien. Gelukkig hebben we een goed contact met alle stakeholders zodat zo’n zaken snel naar boven komen.
Kunnen jullie wat meer vertellen over die samenwerkingen met de nutsmaatschappijen?
Manu: Fluvius legt bijvoorbeeld een warmtenet aan op een stuk Noorderlaan. Daarvoor moet ze de weg volledig opbreken en terug opbouwen. Dan maken we een samenwerkingsovereenkomst op. Wij doen de heropbouw van de ganse weg, zij betalen aan ons het stukje dat zij moesten vernieuwen in kader van hun werken. Dat is voor iedereen een win-win situatie. Gezien vanuit assetmanagement is het voor ons interessant dat wij de ganse heropbouw in handen hebben en uiteraard is er ook het financiële voordeel. Voor hen is het interessant omdat wegenbouw niet hun kerntaak is en zij via ons minder betalen om die werken uit te voeren.
Hoe pakken jullie de projecten intern aan?
Manu: We gaan een beetje atypisch te werk. We stelden een kernteam op dat bestaat uit Joline en mezelf en drie vaste werfteams met daarin een werfleider en werfcontroleur. De werfteams zullen alle geplande werken in de haven opvolgen. Zij kennen de omgeving goed want deden al eerder projecten in de haven. Joline en ik coördineren alles.
Joline: Omdat het over zo’n groot budget gaat, kozen we ervoor om niet met één bestek te werken maar met één per project. Zo doen we aan risicospreiding. We maakten een ‘moederbestek’ op waarop elk bestek zich kan baseren.
Klinkt goed, succes allemaal en hou ons op de hoogte.