Onze tunnels kunnen niet meer wachten

In elke ‘Op Weg’ zoomen we in op één van de projecten van de ‘de zes van’. Deze keer brengt ons dat naar Antwerpen, waar de Tunnelorganisatie Vlaanderen (TOV) zit. Directeur tunnels, Kris van Boven, geniet nog na van zijn wittebroodsweken, maar maakt graag tijd voor een interview. Want onze tunnels kunnen niet meer wachten.


Het project ‘Tunnelveiligheid’. Wat houdt het juist in?

‘AWV heeft zo’n 22 wegtunnels in beheer. Onze opdracht is deze tunnels op een aanvaardbaar veiligheidsniveau te brengen én te houden.


Dat doen we door infrastructuurwerken uit te voeren. Denk aan het plaatsen van slagbomen en verkeerslichten, het vervangen van hulppostkasten, het plaatsen van vluchtdeuren … Maar ook veiligheidsmaatregelen zoals snelheidsreducties, trajectcontroles of het weren van bepaalde transporten in de tunnels, kunnen een grote impact hebben. Een nieuwe maatregel, die we nu toepassen in de Beverentunnel, is tunneldosering. We beperken daar actief het aantal voertuigen dat de tunnel inrijdt.


Veiligheid vraagt ook duidelijke afspraken over wie welke rol opneemt in geval van een incident. Dat zit vervat in een calamiteitenbestrijdingsplan.’

Waarom staat het project op onze prioriteitenlijst?

‘We hebben onze tunnels altijd onvoldoende aandacht gegeven. Er is heel veel werk aan, er is veel budget voor nodig en prioriteiten bepalen is moeilijk. Alles is ondertussen dringend geworden. Bovendien hebben we weinig beweegruimte omdat we de tunnels niet zomaar voor een paar maanden kunnen sluiten.


Vijf van onze tunnels zijn gelegen op het Trans-Europese netwerk (TEN) en worden door Europa opgevolgd op gebied van veiligheid. De druk van Europa om dringend acties te ondernemen weegt zwaar. Maar langs de andere kant zorgt dat er voor dat het project op de prioriteitenlijst van AWV staat en er middelen worden vrijgemaakt.’

Waaslandtunnel

Wie is er allemaal betrokken bij het project?

‘Op 1 januari 2016 is de Tunnelorganisatie Vlaanderen (TOV) opgericht. Ondertussen telt ons team zo’n 42 mensen. Het gaat om tunnelcoördinatoren, tunnelmanagers, tunneltoezichters, project ingenieurs en onderhoudstechnici van de St Anna voetgangerstunnel. Aangezien de meeste tunnels in Antwerpen zijn, hebben we daar onze vaste werkplek.


Maar het beperkt zich niet tot TOV. Een tunnel is een ingewikkeld kunstwerk waar veel technieken bij elkaar komen. Willen we extra camera’s in de tunnels, dan zitten we op het terrein van VWT (Verkeer, Wegsystemen en Telematica). Hebben we het over sturing en bewaking, dan komt het Verkeerscentrum in beeld. Enkel door nauw samen te werken komen we er. Tunnels houden nu eenmaal geen rekening met afdelingsgrenzen.’

Welke stappen zijn er al gezet in het project?

'Voor elk van onze grote tunnels hebben we een veiligheidsdossier opgemaakt. Hierin zit een volledige systeembeschrijving, een verkeersmanagementplan, een instandhoudingsplan en een calamiteitenbestrijdingsplan. We hebben ook van elk een BIM-model. Dit 3D-plan vervangt de duizenden papieren plannen en bundelt alle informatie over de tunnel.


In samenwerking met de afdeling VWT brachten we een groot dossier op de markt voor het plaatsen van slagbomen en verkeerslichten aan de ingang van onze grote tunnels. Zo kunnen we ze bij een incident meteen afsluiten. Binnen dit en vier jaar willen we de installatie overal rond hebben.


Verder zitten we, samen met een studiebureau, volop in de voorbereidingsfase voor de totaalrenovatie van de Beverentunnel. En op korte termijn staan de vernieuwing van de ventilatie in de Craeybeckxtunnel, de verlichting en de brandwerende bekleding in de Kennedytunnel, en de sanering in de Leonardtunnel op de planning.'

Craeybeckxtunnel

Waar willen jullie de komende jaren werk van maken?

‘Ik zie twee grote uitdagingen: de instandhouding van onze tunnels en de renovatie ervan. We willen evolueren naar een kwalitatiever, meer risicogestuurd en voorspelbaar onderhoud. Een asset managementtool moet ons hierbij helpen. Zo’n tool verzamelt de gegevens van al onze tunnels en geeft inzicht hoe we ons onderhoud kunnen optimaliseren. Geen overbodige luxe, ook als je weet dat we door het Oosterweelproject er nog extra tunnels bijkrijgen.


De hoogdringendheid van de renovatiewerken aan onze tunnels is stilaan voor iedereen duidelijk. Hiervan moeten we gebruik maken om de grote werken er door te duwen. Ook al heeft dat serieuze gevolgen voor het verkeer. We hebben niet alleen extra budgetten nodig, maar ook mankracht. We zijn op zoek naar projectmanagers binnen AWV om mee te werken aan onze projecten. Unieke projecten want niemand binnen onze organisatie heeft ooit al een totaalrenovatie van die omvang aan onze tunnels gerealiseerd.’

Projecten die we zeker zullen belichten hier in ‘Op Weg’. Veel succes, Kris!